Suuripuu

Syöksyjä, ensilumia ja vaaleanpunaisia kakkusia

Milja ja Arvindus jäävät kiinni magiaväittelyssään. Kapteeni ja hänen veljensä meripappi Bor’Gla’Rum pistävät tyrmistyksissään velhokaksikon istumaan huolella sidottuna laivan nokkaan. Meripappi totesi että velhot pitää dumpata lähimmälle saarelle. Messuamisensa aikana Kultaisen Näkinkengän pohjaan tömähtelee jotain isoa ja eläväistä. Miehistön porhaltaessa asemiinsa pappi loikkii laivan nokkapuomin päälle kutsumaan tuulta taakseen. Kun tuuli täytti purjeet niin että mastot natisivat, pappi riensi laivan perälle hidastamaan merihirviön etenemistä. Tällä vauhdilla saari – kapoinen oranssikallioinen atolli – siinsi jo pian, ja kiireisen tilanteen huomioiden kapteeni ja pappi päättivät jättää venetoimituksen sikseen ja heittää velhot laidan yli. Ensimmäisenä kuitenkin lensi Kirja, jonka perään Milja loikkasi omaehtoisesti. Arvindus leijaili perässä, Joonatan ja Liina polskahtivat mukaan myös. Kirja vei Miljaa kohti pohjaa, mutta tämä ei hellittänyt otettaan. Sen sijaan hän piirsi taikakuvion pohjahiekkaan ja ohjasi virran toimittamaan ryhmän rannalle. Joonatan ei kuitenkaan selvinnyt ihan pikku kolhuilla vaan loukkasi kallisarvoisen kätösensä.

Etevän jättäessä Sinilähteen taakseen ensilumi leijailee hiljalleen maahan ja peikon pörröiseen tukkaan. Vuoristopurot virtaavat vuolaina ja osittain jäisinä, joten turvallisempaa on ottaa ruuhi pään päälle kantoon ja jatkaa matkaa jalan. Auringon viimeisten säteiden laskiessa läntisten vuorten väliin taivas mustenee lentävästä hahmosta, joka riemuitsee pahaenteisesti: “Nyt! Vihdoin saan kostoni..!” Sydän pamppaillen Etevä yrittää kipittää ruuhensa kanssa niin nopeasti kuin jalat kantavat, mutta kompastuu kivikkoisessa maastossa ja kaatuu, jääden ruuhen alle piiloon. Huraga Julmakynsi syöksyy uhrinsa kimppuun, mutta tulee napanneeksi vain ruuhen eikä peikkoa sen alla. Peloissaan Etevä jähmettyy paikalleen eikä uskalla liikkua ennen kuin monta tuntia myöhemmin, missä vaiheessa matka jatkuu yön läpi kohti Jokihaaran kylää. Kylään Etevä saapuu juuri ennen aamunkoittoa, ja suuntaa Kielon kievariin. Kievarissa ei ole ristin sielua, lukuun ottamatta Puna-Petteriä ja kievarin koiraa, jonka lämpimään kylkeen on uupuneen, säikähtäneen peikon hyvä rentoutua unten maille.

Zahra avustaa Vilkkaa pukeutumisessa toritörmäläiseen tyyliin (tosin vanhempien ihmisten sellaiseen), ja Vilkka ihastuu ikihyviksi vaaleansiniseen kostyymiinsä ja suureen lierihattuunsa. Vilkka on lähdössä viemään Miljan Kerille kirjoittamaa kirjettä Varennen leipomoon. Zahra jää pitämään matalaa profiilia majapaikkaan, kun Vilkka innosta puhkuen lähtee tutustumaan kaupunkiin kirjeenviemismatkallaan. Toritörmä on eläväinen kaupunki, joka kuhisee mitä erilaisempia hahmoja ja lasi-ikkunaisia (!) liikkeitä, joissa tyylikäs nuoriso (joka on pukeutunut muodikkaammin kuin Vilkka) siemailee höyryäviä juomia. Ensilumi tupruaa kaulaliinoja käyttävien toritörmäläisten päälle merituulen mukana. Vilkka ihailee suuria siltoja, jotka yhdistävät aatelisten Pudaslinnan ja kaupungin länsi- ja itäpuolet. Maagisia riimuja näkyy linnan portissa ja muuallakin, sekä metallisia valopylväitä. Vilkka löytää Zahran neuvoilla Varennen leipomoon, jossa lupsakka Ker ottaa Vilkan ystävällisesti vastaan. Ker ohjaa Vilkan leipomon takahuoneeseen, jossa heille tarjoillaan Vilkan aiemmin himoitsemia pinkkejä leivoksia sekä portviiniä. Vilkka ojentaa takahuoneessa kirjeen Kerille, joka lukee sen ja he puhelevat Miljan, Vilkan ja Etevän vaiheista ja kohtaamista vaaroista. Vilkka vakuuttaa äitinsä pitävän huolen Miljasta! ker ehdottaa, että Vilkka kertoo kamarirouvalle Siniviitasta ja velhojen kohtalosta, koska velhojen katoaminen on vaikuttanut myös Toritörmään ja kolmikko voisi saada apua. Vilkka saa Keriltä suunnan Thylasin velhotorniin varoitusten kera, mutta Ker suostuu auttamaan Vilkkaa sinne menemisessä, kun tämä päättäväisesti hattuaan oikoen ilmoittaa pitävänsä lupauksensa velhon tornin tutkimisesta (velhon nimien selville saamiseksi ja tiedon saamiseksi Siniviitasta).

Comments

MuadMouse MuadMouse

I'm sorry, but we no longer support this web browser. Please upgrade your browser or install Chrome or Firefox to enjoy the full functionality of this site.